Hvad koster
en byggetilladelse?

Prisen for en byggetilladelse afhænger af, hvilken kommune du bor i, hvad du skal bygge, og hvor godt forberedt dit materiale er. Selvom kommunen ikke sagsbehandler de brand- og konstruktionsmæssige forhold ved ansøgning om byggetilladelse, skal de stadig kunne godkendes. Her kan en ekstern sagsbehandler være en god hjælp.

HVAD AFHÆNGER PRISEN FOR EN BYGGETILLADELSE AF?

Kort sagt afhænger den endelige pris på en byggetilladelse af godkendelsestiden og sagsbehandlingen af korrekt og nødvendig dokumentation. Som bygherre er det lovpligtigt at bruge certificerede rådgivere til at sørge for, at dokumentation for byggerier i konstruktions- og brandklasse 2-4 overholdes.

Du kan selv gå ind på hjemmesiden for Byg og Miljø og få gode råd og bedre styr på regler i forbindelse med ansøgningen. Herinde kan du også påbegynde din ansøgning, når du skal starte på et byggeprojekt. I ansøgningen kan du invitere andre med til at bidrage til ansøgningen – for eksempel din certificerede rådgiver.

HVORNÅR SKAL DU SØGE OM BYGGETILLADELSE?

De fleste typer af byggeri kræver byggetilladelse. Det er derfor nødvendigt at undersøge reglerne for dit kommende byggeri, før kaster dig ud i det. Nogle kommuner stiller en byggerådgiver til rådighed, som du kan kontakte for at få styr på, hvilke former for dokumentation dit projekt kræver. Det er værd at undersøge hos din bopælskommune. Måske har du allerede bemærket det efter at have set kravene til en byggetilladelse – ud over at byggerådgiveren er påkrævet i mange tilfælde, er der mange ting at holde styr på i dokumentationsprocessen.

Vi har samlet en liste her over nogle af de projekter, der kræver byggetilladelse. Du vil højst sandsynligt blive overrasket over nogle af dem:

 • Nedrivning
 • Nybyggeri
 • Ekstra sal i huset
 • Sommerhus
 • Garage
 • Kvist og altan
 • Ændring af udestue ved at åbne mod bolig
 • Ændring af erhvervslokaler til beboelse

Du behøver dog ikke søge om byggetilladelse, når du skal foretage en ombygning i et fritliggende enfamiliehus, der ikke ændrer på boligarealet, eller en indvendig ombygning.

HVAD SKAL EN ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE INDEHOLDE?

Hvis du følger ovennævnte link til Byg og Miljø, finder du både ansøgningen og mange tips til processen. Kravene til din ansøgning om byggetilladelse afhænger helt af, hvilket projekt du skal påbegynde. Som udgangspunkt skal en ansøgning om byggetilladelse i forbindelse med et fritliggende enfamiliehus indeholde:

 

 • En situationsplan, hvor du beskriver ydre placering og tilpasning af dit byggeri.
 • Ved ombygning; de nuværende forhold og fremtidige forhold.
 • Plantegningen, hvor du angiver indretning og mål på byggeriet.
 • Facadetegninger af bygningen set fra alle fire verdenshjørner.
 • Tværsnit, hvor du har indtegnet bygningens højder og dimensioner.
 • Dokumentation for, at byggeretten overholdes.
 • Ansøgning om dispensation, hvis du afviger fra fx lokalplanen.
 • Oplysninger om konstruktioner, materialer og installationer.

KEND PRISEN PÅ DIN BYGGETILLADELSE VED AT BRUGE HANSEN – INGENIØRER & ARKITEKTER

Det vil være begrænset, hvor mange penge du kan spare på at foretage ansøgningen om en byggetilladelse selv, da langt det meste dokumentation kræver udfærdigelse af specialister. Her kommer vi ind i billedet.

Du er meget velkommen til at gøre brug af vores ekspertise i forbindelse med at få en byggetilladelse. Da HANSEN både består af ingeniører og arkitekter, har vi muligheden for at hjælpe dig med alle aspekterne af din dokumentationsbyrde. Vi kan tilbyde dig at tage hele dokumentationsprocessen af dine hænder fra indsamling over indsendelse til den endelige færdigmelding af byggeprojektet.

Kontakt os for en ganske uforpligtende dialog i dag – vi står altid til rådighed for en snak om, hvordan vi sammen kan realisere jeres drømme. Vi vender hurtigt tilbage med et svar, og I kan altid være sikre på, at vi svarer på henvendelser indenfor 24 timer.

Kontakt Hansen Ingeniør + Arkitekter

Kontakt Hansen Ingeniør & Arkitekter idag for en betingelsesfri dialog omkring netop den rådgivning du har brug for.
Uanset om du har brug for et godt råd eller et overslag på en specifik opgave, står vi altid til rådighed.
Vi vender tilbage til dig inden for 24 timer med et svar på din henvendelse!

Dennis KallestruP HaNSEN

Dennis KallestruP HaNSEN

Indehaver / Diplomingeniør

Mere om Dennis

Dennis er indehaver og stifter af HANSEN – Ingeniører & Arkitekter i 2016 og Rådgivende Ingeniør. Han er uddannet fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus i 2015 med speciale i byggeledelse. Desuden har Dennis Svendebrev som tømrer fra 2010. 

Ole Haaning

Ole Haaning

Diplomingeniør

Mere om Ole

Ole er uddannet Diplomingeniør fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus i 2015. Ole har speciale i energi- og indeklima, og desuden Svendebrev som murer fra 2007.

Mads Bak-Jensen

Mads Bak-Jensen

Civilingeniør

Mere om Mads

Mads er uddannet Civilingeniør fra Aalborg Universitet i 2018 med speciale i konstruktioner. Derudover har Mads Svendebrev som tømrer fra 2009.

Steffen B. G. H. Nielsen

Steffen B. G. H. Nielsen

Arkitekt og Bygningskonstruktør

Mere om Steffen

Steffen er Tegnestueleder. Han er uddannet Bygningskonstruktør i 2017. Steffen har dersuden Svendebrev som tømrer fra 2007.

Louise Kallestrup Hansen

Louise Kallestrup Hansen

HR / Marketing / Kommunikation

Mere om Louise

Cand.Mag. fra Aarhus Universitet i 2014 med speciale i dansk herunder kommunikation, sprog & kultur- og medier. Hun har desuden en uddannelse i teoretisk- og praktisk pædagogikum fra 2017. Akademiuddannelse i Sociale Medier fra Erhvervsakademi Aarhus 2022.

Nadja Morell

Nadja Morell

Diplomingeniør

Mere om Nadja

Nadja er uddannet Diplomingeniør fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus i 2014. Hun har speciale i design- og bærende konstruktioner.

Christian H. Jeppesen

Christian H. Jeppesen

Arkitekt og Bygningskonstruktør

Mere om Christian

Christian er ansat på tegnestuen. Han er uddannet Bygningskonstruktør i 2021. Christian har dersuden Svendebrev som tømrer fra 2014.

Lundborgvej 10
DK-8800 Viborg

Telefon: +45 27 11 26 17
E-Mail: info@dhri.dk

CVR: 39 90 58 84